Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Åren

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Denna roman, som spänner över ett halvt sekel, är inte bara en slående tidsskildring av ett Storbritannien i förändring - med stor psykologisk och visuell skärpa gestaltar också Virginia Woolf vardagliga händelser i en rad scener som berör och roar och ställer läsaren inför frågor om vad det innebär att vara människa.

London, år 1880. I huset vid Abercorn Terrace samlas familjen Pargiter till te. I korta, filmiska scener presenteras familjemedlemmarna och deras inbördes relationer. Efter det brett anlagda inledande kapitlet utspelar sig vart och ett av de resterande tio under en enda dag ett visst årtal, fram till 1937. Syskon och kusiner träffas under årens lopp i nya sammanhang. Samhällsordningen, patriarkatet och de yttre historiska händelserna avspeglas i deras ställningstaganden och levnadsvillkor. "Åren" (1937) blev Virginia Woolfs sista publicerade roman under hennes livstid. Den var också hennes mest framgångsrika och bästsäljande bok.

(H:ström Text & Kultur)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

532

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

541

Språk

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1941. Första upplaga i denna version 2015.

Med denna utgåva har verket fått en modern språkdräkt av Margareta Backgård, som kompletterats med ett initierat efterord av Björn Kohlström.

Namn

Utgivningstid

Sidantal

427

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

398

Förlag

Språk