Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vinterkriget

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Sociologen Max Paul skriver på en bok om Edvard Westermarck, när han inte spelar tennis och låtsas skriva. Han ser inte alls fram emot att fylla sextio.
Hans fru Katriina är utifrån sett effektiv och framgångsrik i sjukhusförvaltningen men »utför sitt jobb mekaniskt, utan närvaro, som om hon var en robot som imiterade en välmotiverad mellan­chef mitt i karriären». På kvällarna tar hon ett glas vin för mycket.
När blev de »ett olyckligt bortskämt medel­ålderspar som hatar varandra och börjar gräla så fort de sätter sig i taxins baksäte»?
Deras dotter Eva studerar konst i London och längtar efter att »nå klara, skarpa insikter» men har inlett en affär med sin professor, konstnären Malik.
Evas syster Helen har satt sitt liv på paus medan hennes två barn är små. På dagarna försöker hon få sina elever att läsa Väinö Linna, på nätterna undviker hon att ligga med sin präktiga finlands­svenska ingenjörsman.

Det här är en kollektivroman som pendlar mel­lan Helsingfors och London, under en vinter när allt vänds upp och ner i en helsingforsisk medel­klassfamilj. Occupy Wall Street-rörelsen spänner upp sina tält utanför Sankt Pauls-katedralen, finländska vårdföretag försöker ragga upp arbets­kraft på Filippinerna och Max förälskar sig i en trettio år yngre kvinna. Konstvärlden i London är fångad på kornet, liksom också muminkryssning­ar med Silja Line och den finlandssvenska skolvärlden.
Dråpligt, underhållande, smart formulerat, hu­moristiskt men också vemodigt. Philip Teirs romandebut är en samtidssatir enligt amerikanskt snitt, om finlandssvenskar i Helsingfors och Österbotten: Så här lever vi nu. Den handlar om generations­klyftor, sex, livsval och konst – varför vill vi vad vi vill? Hur kan vi lita på det?

(Schildts & Söderströms)
Personer, aktörer
Huvudpersoner
Konkreta platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Ämnesordskedjor
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
347
Förlag
Språk
Översättare
Serie
Undertitel
en äktenskapsroman
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
326
Språk