Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Det vackraste på den svarta jorden

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Plötsligt dyker en halv mumifierad katt upp i ett höstdystert Helsingfors. Papyrologen Martin Green har köpt den i en skum liten butik i Kairo. Den arma katthalvan är lindad i papyrusremsor och det är dem Martin är ute efter. Martins goda vän Felix har uppfunnit ett datorprogram som kan foga samman trasiga saker och tillsammans för­söker de tyda vad som står på papyrusremsorna.
Katten är en sensation och Martin och Felix får snart sällskap av andra papyrusforskare från Fin­land och USA. Journalister, studenter och mili­tanta kattvänner samlas. En skeppsredare och en grekisk städerska ansluter sig till sällskapet.
De sköra papyrusfragmenten bär verkligen på en fantastisk hemlighet, spåren leder till Lesbos, Sapfos ö. Men också den här mumien verkar föra med sig en förbannelse. Livet för dem som samlats kring katthalvan kompliceras; hot, och till och med ond bråd död ligger i luften.
Men först och främst handlar det om kärlek. I Erik Wahlströms nya roman är många på jakt ef­ter någon att älska. Martin upptäcker att någon­ting saknas i hans forskarliv. Den stenrika skepps­redaren Fafoutakis drömmer om odödlighet men vad har man för glädje av det om man är ensam?
Det vackraste på den svarta jorden är en lekfull komedi med tragikomiska inslag. Ödet bollar med romanpersonerna och kärleken hittar man inte alltid där man först letar efter den. Men bo­ken är också en thriller som handlar om vad tro­gen kärlek, geniala upptäckter och forskaravund kan leda till.

(Schildts & Söderströms)

Ämnen och teman

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

251

Språk

Översättare

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

246

Språk