Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Markurells i Wadköping

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Markurells i Wadköping (1919) är Hjalmar Bergmans mest populära och kända roman. När den gavs ut tolkades den som ett komiskt mästerverk bland annat på grund av den öppna och närvarande berättartekniken. Boken är en festlig småstadsskildring som handlar om den färgstarke H.H. Markurell och hans påverkan på livet i den lilla staden Wadköping. Som i flera av Bergmans verk är relationen mellan far och son i centrum. Boken kom att bli Bergmans publika genombrott.

(Klassikerförlaget)
Markurells i Wadköping (1919) är den av Hjalmar Bergmans romaner som vunnit den största publika framgången, därtill har naturligtvis scenversionen och senare tiders TV-inspelning bidragit. Med sin breda, burleska stil och sitt odödliga persongalleri blev den också den roman som kom att betyda det verkliga genombrottet för sin författare.
Markurells i Wadköping är den komiska och gripande berättelsen om den rike värdshusvärden Markurell och hans allt överskuggande kärlek till sonen Johan. Genom list och bakslughet har Markurell blivit en mäktig man i den lilla staden och håller hela Wadköping i ett järngrepp när han hotar att låta dess främste man, och därmed ortens industrier, gå i konkurs.
Men Markurells värld rasar samman när han får veta att Johan inte är hans son, utan i stället son till den man han står i begrepp att störta. Markurells förtvivlan vet inga gränser, krossad och tillintetgjord avstår han från att verkställa konkurshotet. Så småningom förstår han dock att Wadköping accepterat honom som Johans far och när han finner att kärleken trots allt är lika stark som förut, vågar han, resignerad men med den gamla förtroligheten, åter möta Johan.

(baksidestext, 1979)

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Solen gick upp, markerande i staden Wadköpings annaler en märklig dag, den 6 juni år 1913.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

300

Språk

Lisätietoja

Bonnier: 1926, 1927, 1930, 1931, 1934, 1938, 1946, 1956, 1960, 1968, 1979, 1983, 1989, 1995, 2012
Vårt hem: 1930
Trevi/Bra böcker: 1982
Bokorama: 1984
Wahlström & Widstrand: 1987, 1990
Bokkuriren: 1991
Klassikerförl. NGM, 1994
Klassikerförlaget: 2010