Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Katten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Emile är en hygglig pensionerad murarbas med god ekonomi. En gång var han gift med Angèle, glad och robust, en kvinna av hans egen sort, men så dog hon. Mitt emot honom bor Marguerite. Hon är änka med pengar, bräcklig och hjälplös. När ett vattenledningsrör springer läck, rycker han in. De börjar umgås och gifter sig.

Så går det som de borde ha insett redan från början - det går inte alls. De är för omaka. Båda är intoleranta, hon i sin frigida finhet, han i sin enkla naturlighet. Hon avskyr hans katt och en dag hittar han katten död. Förgiftad? Av vem? Misstankarna utlöser en fruktansvärd hämnd och det kalla kriget är i full gång.

Vad som sker inom Marguerite får man aldrig veta, bara hur Emile upplever henne - med total oförståelse. Historien berättas från hans synpunkt och med ständiga tillbakablickar på hans tidigare liv och hans försök att bryta sig ur äktenskapet tillsammans med en frodig kvinna på en enkel bistro i grannskapet. Seinestränderna i sol, ett Paris i sommarhetta och vinterdis, en naiv livsglädje kontrasteras mot tillvaron i hemmet vid den lilla Parisgatan, där tvekampen pågår och spänningen växer. Frågan är bara: vem skall lämna skådeplatsen först?

Katten är ett stycke obönhörligt ödesdrama med spänningsladdad konflikt och förtätad Parisstämning - en virtuos Simenon.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

193

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

187

Språk

Översättare

Första publikation

ja