Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vårbrytning

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Att en av de mest lästa sovjetförfattarna plötsligt kommer med en realistisk och oförblommerad skildring av ryskt vardagsliv i dag, är så sensationellt att romanen - Vårbrytning av Ilja Ehrenburg - genast väckte en utomordentlig uppmärksamhet, inte minst i västerlander. Här ges inblickar bakom femårsplanen vackra fasad, som är skrämmande: fabriksdirektören som för sin egen karriärs skull får upp produktionen men samtidigt hänsynslöst trampar arbetarnas intressen under fötterna; här talas om krigsänkor som lider nöd, om hur den nya skolbyråkratin låter unga begåvningar gå till botten. Till det intressantaste hör ändå skildringen av hur sovjetsystemet format människorna själva och ofta lägger tvångströja till och med på de personliga känslorna och omöjliggör ett normalt kärleksliv. På varje sida hopas detaljer, som inte bara ger ny inblick i de ryska medborgarnas dagliga liv, utan också kastar ljus över många för västerlänningen dunkla förhållanden.
Genom den något suspekte konstnären Volodja tas ett resonemang upp om konsten och dess plats i Sovjet. Finns det över huvud taget något berättigande för en - visserligen mycket begåvad - konstnär som Saburov, som envist fortsätter att svälta och måla sina obegripliga landskap i stället för att välja motv som "Fest i kolchosen" och belönas med en ateljé av staten?
"Vårbrytning" är skriven av en sovjetförfattare, vars grundliga kännedom om människor och förhållanden i sitt hemland inte kan betvivlas, och - ännu viktigare - som dess erkände kulturrepresentant inte kan misstänkas för att vara tendentiös.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

229

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

233

Förlag

Språk

Översättare