Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De förrådda

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

De förrådda är António Lobo Antunes rasande rapport om sina egna upplevelser av Portugals absurda kolonialkrig i Angola.

Mer än två år tillbringade han som militärläkare i kriget. Hemma i Lissabon förstår han knappt på vilken planet han hamnat. Från den punkten låter författaren sitt alter ego tala för hela Portugal.

I denna tidiga roman från 1979 drabbar oss Antunes stil, hans oroande blandning av yrsel och klarhet, flammande sinnesintryck och elliptiskt språk där något på samma gång undviks och artikuleras, i rå och direkt form.

Att den ger röst åt många i författarens hemland går inte att betvivla: trots ett kontroversiellt innehåll trycks den ständigt i nya upplagor. De förrådda har översatts till ett dussintal språk, och är en roman som slår an hos människor över hela världen.

Översatt till svenska av Marianne Eyre och med ett nyskrivet förord av kritikern och poeten Erik Bergqvist.

(Modernista)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

210

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

189

Förlag

Språk

Översättare