Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De underjordiska

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Med sin bok På drift bröt Jack Kerouac fram som den slagna generationens tolkare och helgon. I drivande hetsiga rytmer skrev han om den nya generationen på dess eget språk, sitt eget språk, som han skapat som uttryck för en ny tids ömsom koola ömsom heta pulsslag.
Nu fortsätter Kerouac sin skildring av The Beat Generation med en fint lyrisk berättelse om De underjordiska i San Francisco och den unge författaren Leos kärlek till den vackra negerindiandskan Mardou. Det är en besk, bitter, lyrisk, realistisk berättelse om kärleken vilsna vandring genom San Franciscos regnvåta, soliga, nattmörka gator. Och samtidigt historien om den generation av poeter, författare och konstnärer, för vilka det är en mycket viktigare angelägenhet hur man lever än varför.
Jack Kerouac, som nu är trettiåtta år, är en av de ledande i San Francisco-renässansen. Han är av fransk-kanadensiskt ursprung och född i Massachusetts i öststaterna, där han tillbringade större delen av sina tidigare år. Han gick på Columbia College i New York och tillbringade sedan sex år "på drift" som sjöman, liftare, järnvägsarbetare och skrev, säger han, hela tiden allt som kom för honom. Hans första bok kom ut 1950.

(baksidestext, 1960)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

172

Språk

Översättare

Lisätietoja

Rabén & Sjögren, 1985

Utgivningstid

Sidantal

111

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk