Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Mord, min älskling

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det var en flickas skratt. Hårt, spänt som en mandolinsträng. Ett underligt ljud på det här stället. Den vita strålen dök under bilen igen och slog sig ner på mina fötter.
Rösten sa, inte så särskilt skarpt:
- Så där ja. Kom fram nu med händerna uppåt och inte ett jäkla dugg i dom. Jag har er på kornet.
Jag rörde mig inte.
Ljuset skälvde lite som om handen som höll det skälvde. Det for sakta över motorhuven, en gång till. Rösten
stötte mot mig igen.
- Hör nu ni där. Jag står och håller i en automatpistol med tio skott. Jag skjuter bra. Era fötter är ett lätt mål. Hur vill ni ha det?

RAYMOND CHANDLER - den hårdkokta detektivromanens mästare!


- - -Utan spår söker privatdetektiven Philip Marlowe en ung kvinna som försvunnit i Los Angeles. Samtidigt inträffar ett brutalt mord på nattklubben Florian’s. Snart står det klart att de båda händelserna hänger samman, och Marlowe kastas in i en väv av korruption och skoningslöst våld.

Farväl, min älskling från 1940 utspelar sig i Bay City – en fiktiv del av Santa Monica, som ännu präglas av den stora depressionen under trettiotalet – och är den andra boken om den cyniske privatspanaren Philip Marlowe. En bourbondränkt kriminalroman, präglad av Chandlers svarta humor, som leder rakt in i den undre världens djupaste vrår, rakt in i den rasism som präglade och fortfarande präglar det amerikanska samhället.

RAYMOND CHANDLER [1888–1959] är den amerikanska deckartraditionens verklige gigant, beundrad av litterära ikoner som Ian Fleming, Evelyn Waugh, J. G. Ballard och Haruki Murakami. Flera av hans romaner har filmatiserats och blivit odödliga klassiker på egen hand. Den stora sömnen och Farväl, min älskling inleder Modernistas satsning på en nyutgivning av Raymond Chandlers klassiska böcker om Philip Marlowe.

(Modernista)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

278

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

325

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

232

Språk

Översättare