Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den obefintlige riddaren

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Italo Calvinos nya berättelse går i samma fantasifulla och spirituella stil som "Klätterbaronen". Kulisserna är denna gång hämtade från riddartiden. Charlemagne gör, ganska utled på jobbet, rutininspektion av sina paladiner utanför Paris' murar. När han kommer till Agilulf av ätten Guildivernes, som är iklädd fläckfri, vit rustning och befaller denna att lyfta visiret svarar han att han inte kan göra detta, därför att han inte existerar. Men trots detta fungerar Agilulf i kraft av sin starka vilja och väcker som paragrafryttare förargelse i medpaladinernas led. En rustning utan riddare kan förefalla insbustantiell som hjälte men författaren lyckas med det paradoxala konststycket att ge sin Agilulf ett slags snustorrhetens charm. Han lämnar armén och drar ut på vida färder för att rentvå sin dam, Sofronia, följd av sin vedersakare den dystre Torrismond och väpnaren Gourdoulou, en dråplig figur, som i motsats till sin herre existerar sig ovetande med följd att han envetet söker identifiera sig med omvärlden: ankorna, päronträdet, igelkotten och helst av allt med innehållet i vinflaskorna. Rentvåendet av Sofronia blir en äventyrlig historia. Agilulf försenas bland annat av den amorösa änkan Priscilla, han träffar också på graalriddarna, som företer likheter med vår tids ivriga zen-buddhister.
Vad som gör Calvinos kortromaner så oemotståndliga är att han aldrig pressar sin symbolik. Det är om människans villkor han talar men själv är han lika road av staffaget. I hans senaste bok är det pikareskt: dueller, fältslag med vapenskrammel, skeppsbrott och jungfrurs bortrövande. Författarens berättarglädje ger upptäckarglädje åt en rätt sinnad läsare.

(Baksidestext, Bonniers 1961)

- - -

Den italienske författaren Italo Calvinos (1923 – 1985) prosa kännetecknas av en bedräglig lätthet och stor berättarglädje. Nu får en ny generation läsare möjlighet att uppleva ett av 1900-talets största författarskap. Med början i höst återutges och nyöversätts den italienske författaren Italo Calvinos centrala verk. Samtidigt som debutromanen "Stigen där spindlarna bygger bon" (1947) återutges också de tre sagolika och absurda romanerna "Den tudelade visconten" (1952), "Klätterbaronen" (1957) och"Den obefintlige riddaren" (1959).


I "Den obe ntlige riddaren" återberättar en äldre hemlighetsfull nunna historien om Agilulf, en tom rustning som för många år sedan räddade en kvinna från att bli våldtagen. Hans försök att  finna henne långt senare leder honom ut på en resa genom Frankrike, England och Nordafrika.

(Natur och Kultur, 2016)

Personer, aktörer

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

166

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Natur och Kultur, 2016