Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Pustans folk

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

GYULA ILLYÉS är född 1902 i Ungern. Efter Budapestkommunens fall 1919 kom han till Paris. Han var vän med Cocteau, Aragon, Crevel, Eluard och Tzara, och publicerade dikter i små avant-gardetidskrifter. Återkommen till sitt land ledde han tidskriften Nyugat (Väster).

Med sina två verk Petöfis liv och Pustans folk är han en av de främsta folklivsskildrarna i sitt land. Han betraktas som en av de största ungerska poeterna.

Han erhöll Kossuth-priset (den största ungerska utmärkelsen) 1948 och 1953. 1965 fick han i Knokke-le-Zoute den internationella poesibiennalens stora pris.

Illyés är son till jordägare och är alltså inte född i en ungersk by utan på en "pusta", ett av dessa stora herresäten där små hus av klenbruk med många trångbodda familjer trängs kring slottet.

(från baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Jag är visserligen född och uppvuxen på landet, men om livet i en vanlig bondby visste jag länge inte mer än ett stadsbarn. Bönderna och deras tankevärld kände jag till bara genom hörsägen, ty jag föddes på en pusta och där bodde jag fram till tonåren.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

313

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

273

Språk

Översättare