Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ut ur mörkret

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Det fanns ingen framtid för deras kärlek. Inte i ett samhäller med apartheid, där svarta och vita förbjuds närmare kontakt med varandra men där Jessica Thomson på ett party ändå träffar Joseph Malan.
I en cell i ett sydafrikanskt fängelse väntar han på att dödsdomen skall verkställas. Trots tortyr och rättegång har han tigit om varför han mördade henne.
Nu skriver Joseph Malan, den drygt trettioårige svarte skådespelaren, ner sin historia. Sin och Jessicas kärlekshistoria, likaväl som sin svarta släkts historia genom sju generationer, ständigt och ofta i våldsam konflikt med de vita invandrarna.
André Brinks ”Ut ur mörkret” är inte bara en gripande skildring av förbjuden kärlek i dagens Sydafrika. Det är också en skakande roman om de svartas aktuella situation – och om de trängda liberala vitas – i Sydafrika just nu. Sällan avslöjas rasismens verkliga ansikte så skoningslöst, sällan förmår en vit med sådan inlevelse åskådliggöra de svartas villkor. (Baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Att veta vem jag är. Att definiera mig själv genom frågorna kring hennes död. Att räkna upp och benämna alltihop i ett försök att bestämma inte det som en människa kan veta om en människa utan bara det som jag vågar veta om mig själv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

520

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

355

Förlag

Språk

Översättare