Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Nittonhundraåttiofyra

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Frihet är slaver! Krig är fred! Okunnighet är styrka!
är några av de paroller, som Storebror - den oinskränkte partihärskaren i Oceanien - inpräglar i sina undersåtar. Staten har nått den yttersta punkten på utvecklingen, individen är helt uppsugen i det allmänna och historien revideras efterhand för att passa den nuvarande regimens syften. "Polisöron" och "polisögon" övervakar alla människors rörelser, det är omöjligt att gömma sig - Storebror ser allt.

George Orwells framtidsversion är rotad i en verklighet, som i många fall känns välbekant. Han berättar om den arme Winston Smith - tjänsteman i sanningsdepartementet - som vill leva ett vanligt mänskligt liv med Julia och de plågor som han får genomgå när han på detta sätt försöker bryta mot den perfekta ordningen i den mest välordnade av alla stater. 1984 är den mest betydande av de utopiska romaner som skrivits, den är smärtsamt aktuell men också en berättelse där förintande satir blandas med humor och ömhet.

(baksidestext, Aldus 1974)
Om den ständigt pågående striden mellan de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras fortlöpande. Via den ständigt vakande teleskärmen hålls invånarna uppdaterade om vem som är fienden för dagen. Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror, Oceaniens ledare. Han och partiets valspråk är: Krig är fred Frihet är slaveri Okunnighet är styrka.
Ny pocketutgåva av George Orwells klassiska framtidsskildring som utkom första gången 1949. Thomas Warburtons översättning gjordes till återutgivningen 1984. (BTJ)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Det var en klar kall aprildag, och klockorna visade tretton. Winston Smith tryckte hakan mot bröstet för att slippa snålblåsten och slank hastigt in genom glasdörren till Segerhuset, men inte tillräckligt hastigt för att hindra en virvel av dammfin sand att följa med in.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

307

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Namn

Undertitel

nitton åttiofyra

Utgivningstid

Sidantal

283

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Atlantis, 2017

Namn

Utgivningstid

Sidantal

390

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

340

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

329

Förlag

Språk

Översättare