Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En invecklad historia

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

En frostkall decemberdag, luften är fylld av hackandet från murspett. Två gamla män närmar sig Potsdamer Platz, korsar den öppna gränsen och vänder sig åt höger, i riktning mot Brandenburger Tor, längs den raserade muren. Berlin 1989, förändringens tid.
Två gamla män, den ene lång och mager, den andre liten och satt, den ene gående med långa kliv, promenadkäpp och fladdrande halsduk, den andre trippande, med bullig portfölj – ett udda, komiskt par: Theo Wuttke, tidigare föredragshållare i Kulturförbundet, nu dokumentvaktmästare i Ministeriernas Hus, en man som tack vare sin beläsenhet och bildning närmast blivit en inkarnation av idolen Theodor Fontane. Och alltid vid hans sida: ”dagochnattskuggan” Hoftaller, agent, spion och nödhjälpare i en och samma person, fast i växlande tjänst.
Ett åldrat motsatspar med en sak gemensam: minnena, som sträcker sig över vida fält. Den invecklade historia som det förflutna utgör är för dem lika närvarande som de omtumlande dagshändelserna. Och i den pompösa byggnad, där de i decennier gått in och ut – från början Görings Riksluftfartsministerium, därpå Ministeriernas Hus i DDR och slutligen återföreningens Treuhandförvaltning – utbyter de erfarenheter, hågkomster och dokument.”–Vi har andra metoder också”, lyder Hoftallers trollformel när Fonty inte vill.

Tyskland mellan murens fall och återföreningen, mellan jubel och ihållande katzenjammer: i sin nya roman tecknar Günter Grass med förbluffande siktdjup detta tidspann; här kopplas den drastiska händelseutvecklingen samman med sin långa förhistoria; löftesrika uppbrott och ynkliga misslyckanden, oförtjänt framgång och försuttna möjligheter, krig och förbrytelser, modlöshet, korruption och förräderi. Fram träder ett panorama över Tysklands historia, från marsrevolutionen 1848 till våra dagar – en räcka kolorerade bildarksberättelser från förr och nu som ställer all kronologi på ända.
En invecklad historia är en stor och provokativ roman av en av efterkrigstidens mest inflytelserika tyska författare. Den utkom 1995 i Tyskland och väckte då tumultartad uppmärksamhet och debatt. Den har blivit en av Günter Grass största framgångar någonsin, med hundratusentals läsare i Tyskland och över hela världen.

(Albert Bonniers förlag)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

572

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

645

Förlag

Språk

Översättare