Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Var var du, Adam?

Typ

novellsamlingar
romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Var var du, Adam? är en krigsroman utan hjältar. Soldaterna vid fronten, på reträtt undan motståndarna, och civilbefolkningen i deras väg blir obönhörligt offer för krigets blinda mekanik. Och i detta organiserade vanvett delegeras människans ansvar ständigt vidare.
I nio laddade episoder, sammanlänkade med varandra, skildrar Heinrich Böll krigets meningslöshet och absurditet. Det är ögonvittnesbilder av etsande skärpa. Han ger också glimtar av människans förmåga att bevara sin värdighet under de svåraste yttre förhållanden. Kärleken har sina egna villkor.
En sannare roman om kriget har knappast skrivits. Den konstnärliga kraften i gestaltningen, tätheten och svartan ger boken en oerhörd intensitet. Många anser den vara Heinrich Bölls bästa.

(Baksidestext, Aldus/Bonnier 1972)

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Först gick ett stort, gult, tragiskt ansikte förbi dem, det var generalen. Generalen såg trött ut. Snabbt bar han sitt huvud med de blåskuggade ögonpåsarna, de gula malariaögonen och den slappa, smala munnen hos en man, som har otur, förbi de tusen männen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

189

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

186

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

284

Språk

Översättare