Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Från jorden till månen

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

2019: Det amerikanska inbördeskriget är över och i freden som följer känner sig medlemmarna i Baltimore Gun Club uttråkade. Tristessen upphör när klubbens djärve president Impey Barbicane föreslår att de ska bygga en kanon kraftig nog att skjuta en projektil till månen. Men företaget går från spännande till farligt när de får idén att bemanna farkosten – kommer passagerarna att nå sitt mål, eller flyga i bitar innan de ens lämnat atmosfären?

Här presenteras oförkortat de båda romanerna Från jorden till ­månen och Månen runt, i vilka äventyr och humor varvas med vetenskaplig fakta och teorier. Många av författarens förutsägelser – från bromsraketer till vattenlandningar – har idag blivit verklighet.

Jules Verne är en av världens mest översatta författare och har i över hundra år trollbundit läsare av alla åldrar. Han fick sitt stora genombrott 1864 med romanen Till jordens medelpunkt, och i och med utgivningen av Från jorden till månen 1865 hade han i princip på egen hand lagt grunden för science fiction-genren.
Jules Verne (1828-1905) har betecknats som den förste och kanske den störste science fiction-författaren. År 1871 skrev han Från jorden till månen med fortsättningen Månen runt, som även ingår i denna volym. Den visionära fantasi som sätter sin prägel på Jules Vernes hela produktion gör här ett lika imponerande intryck som någonsin. Idén att låta tre vetenskapsmän skjutas upp till månen av en kanon, laddad med bomullskrut, hör visserligen till de framtidsdrömmar som inte bokstavligen gått i uppfyllelse, men flera andra av hans förutsägelser har slagit in efter nära 100 år. Så t.ex. bromsas månprojektilen med hjälp av raketer, och vid återkomsten till jorden hamnar projektilen i havet på nästan samma sätt som nutidens Apollokapslar.

(baksidestext, Niloe 1979)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

248

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

212

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

303

Förlag

Språk

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1871 och 1928.
Översättning.

Undertitel

Månen runt

Utgivningstid

Sidantal

320

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör

Lisätietoja

Rabén & Sjögren, 2003

Undertitel

direkt överfart på 97 timmar, 20 minuter

Utgivningstid

Sidantal

187, 192

Förlag

Språk

Lisätietoja

Första utg. i 2 vol.

Utgivningstid

Sidantal

192

Förlag

Språk

Översättare