Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Shardik

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Efter den väldiga framgången med Den långa flykten kom Richard Adams i november 1974 ut med Shardik, den mäktiga sagan för vuxenpublik, som genast utnämndes till klassiker. Liksom i berättelsen om kaninerna har Richard Adams skapat en fantasivärld, här en forntidsvärld befolkad av kulturfolk och jägarstammar. Också här är centralgestalten ett djur, enjättelik björn. Berättelsen inleds med en storartad skildring av en förhärjande skogsbrand. Flyende undan den tar sig björnen, skadad och bränd, in i Ortelga, ett halvciviliserat litet flodrike i Beklaväldets utkant. En ung jägare, Kelderek, får syn på den övernaturligt stora björnen och meddelar prästinnan Tuginda att den länge väntade och tidigare dyrkade björnguden har återkommit. Han är Guds utsände, Herren Shardik. Trots Tugindas protester övertygar en ung baron Ortelgafolket om att björnguden kommit för att hjälpa dem återvinna herraväldet över Beklariket som en gång var deras. Kelderek förenar sina öden med björnens och ägnar sitt liv, som därigenom blir fyllt av faror och äventyr, åt att försöka tyda meningen med björngudens återkomst.

Shardik är en storslagen religiös myt av det slag som skrivs bara en gång vart århundrade. Melvilles Moby Dick var den förra. Händelserna i denna fantasivärld är otroligt spännande i sin omväxling och klara starka skådlighet. Själva konkretionen är något av ett mirakel. Spännande som en thriller men dess konstnärliga kraft höjer den över alla ordinära fantasterier. Richard Adams är en alldeles för stor ursprunglig litterär begåvning för att kunna betraktas som en lärjunge till Toikien. Det är snarare fråga om en sällsam väsensfrändskap mellan de bägge författarna.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

470

Språk

Översättare

Lisätietoja

Bonnier, 1980, 1986

Utgivningstid

Sidantal

605

Förlag

Språk

Översättare