Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Alice B.Toklas' självbiografi

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Book cover
Book cover
Book cover
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Gertrude Stein var amerikanska men bodde från sitt trettionde år till sin död 1946 i Paris, där hon var en centralfigur bland amerikanska intellektuella som slagit sig ned i Europa. Som författarinna gjorde hon en insats vars betydelse först ganska sent insågs. Genom sitt på en gång naturliga och raffinerade skrivsätt med dess fria satsbildning och interpunktion utövade hon stort inflytande bl.a. på Hemingway. Denna var god vän med Gertrude Stein och beskyddades av henne under sina parisår. Gertrude Steins framsynthet i litterära sammanhang motsvarades av ett liknande väderkorn när det gällde bildande konst. Hon var en av de första som accepterade kubismen och fouvismen när den först framträdde genom Picasso, Braque och Matisse. Picasso var tidigt en av hennes närmaste umgängesvänner. Om kubismens heroiska tid och om händelserna i den parisiska konstvärlden mellan åren 1906 och 1930 handlar den mest berömda av Gertrude Steins böcker, Alice B. Toklas' självbiografi. Den föregas vara skriven av Gertrude Steins mångåriga sällskapsdam Alice B. Toklas, men på det oförlikneligt omedelbara språket märker man lätt vem det är som fört pennan. Som litteratur är denna självbiografi en betydelsefull urkund och som konsthistorisk källskrift är den av allra största dokumentariska värde. Den är dessutom en charmerande och underhållande läsning för envar och alldeles speciellt för de konstintresserade.

(baksidestext, Bonniers 1949)
Huvudpersoner
Originalspråk
Textutdrag
Jag är född i San Francisco i Kalifornien. Följaktligen har jag sedan dess föredragit att bo i ett milt klimat men det är svårt, både i Europa och till och med i Amerika att hitta ett milt klimat och bo i det. Min morfar var pionjär, han kom till Kalifornien år 49, han gifte sig med mormor som tyckte mycket om musik. Hon var elev till Clara Schumanns far. Min mor var en stillsam och intagande kvinna som hette Emilie.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar