Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Utanför

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Richard Wright vann världsrykte med romanerna "Son av sitt land" och "Black Boy", i vilken de färgades särställning och problem behandlades med självupplevelsens äkthet och en oerhörd intensitet i berättandet. Till samma ämnessfär återvänder Wright i sin nya roman, där problematiken fått en mera universell räckvidd.
Cross Damon, hjälten i "Utanför", är en nutida amerikansk själsfrände till Dostojevskijs Ivan Karamasov. Han drivs fram av sin heta sensualitet men också av den farliga övertygelsen att om Gud inte existerar så är allt tillåtet. Han har genomskådat dagens ideologier som enbart instrument för hänsynslös maktkamp, och han vägrar att i samhällsdjungeln gå med i någon rovdjursflock, att låta binda sig vid någon som helst gemenskap. Vid en trafikolycka uppges han som dödad och får en chans att bygga upp en ny identitet, att finna en väg i frihet utanför samhället. Men detta har tusen fångstarmar, ingen kan anmäla sitt utträde ur dess rivaliserande maktgrupper. Cross Damon drivs från brott till brott, det ensamma rovdjuret-gudamänniskan tvingas att sprida död och fasa kring sig, tills han själv faller offer för ett av de stora maktkollektiven av självkorade gudamänniskor.
Den kriminalhistoria, vari hans tragiska öde har gestaltats, är olidligt spännande, full av överraskningsmoment och buren av betvingande logik. Till pjäsen hör att brottslingens alibin förblir vattentäta. På psykologiska grunder avslöjas han dock av den puckelryggige åklagaren, som genom sitt lyte också är en utanför stående, men som har dragit motsatta konsekvenser av sin särställning, och som vet att inget juridiskt straff är så grymt som att vara ensam med sin skräck och sina skuldkänslor, utan någon annan gud än det egna jaget. Brottslingen och åklagaren, negern och den vite, utgör en patetisk dubbelbild av en och samma människotyp, som ständigt befinner sig i förbittrad strid med sig själv och samhället, och den märkliga romanen får härav sin spänning och psykologiska djupdimension.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

387

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

489

Förlag

Språk

Översättare