Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Höknatt

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Sven Fagerberg dök upp i den svenska litteraturen med en liten skräll. Och sedan, sju år senare, med en stor skräll. 1950: en prisvinnande tidskriftsessä som, under täckmanteln av att analysera en för sin ogenomtränglighet ryktbar roman, samtidigt var ett stycke kulturkritik och en diskret programförklaring. 1957: debutromanen Höknatt, som omedelbart hyllades som ett mästerverk [...]. Höknatt är så överraffinerad i sin komposition att det till sist känns som om Fagerberg kan dyka ner i vilket material som helst - en värnpliktsövning eller ett minutiöst återgivet parti whist - och få det att genklinga meningsfullt av romanens tema. (ur Kristoffer Leandoers förord)

Sven Fagerberg föddes 1918 i Nässjö. Höknatt var hans debutroman.

(Modernista)
Sven Fagerberg, som år 1950 erövrade Harry Martinssonpriset för en stort upplagd studie över James Joyces diktning, framträder här med en roman av djupt och varaktigt intresse.
En starkt personlig berättelse - personlig i sin stil, sina upplevelser, sina resonemang.
"Höknatt" är romanen om Mårten. När Mårten stannat sin bil vid smultronstället och hälsat på Monna, utför han en egendomlig och brutal handling. En svårutredd mordhistoria skärper problemställningen, och han söker en lösning inte bara hemma på skärgårdsön utan också i främmande världsdelar bland ubåtsskeppare, tjurfåktare och hedniska munkar.
Men framförallt är det till kvinnorna han söker sig: den kalla men lockande Ebba Enblad, geishan Miyo och Monna med pärlorna rullande i örhängenas burar.
I några kapitel följer vi också Mårten tillbaka i tiden. Föräldrarnas söndertrasade äktenskap ger liksom barndomens sagor och fantasibilder ökad förståelse för hans utveckling.
Den fascinerande romanen om Mårten är bland mycket annat en roman om illusion och äkthet. Av frågor om mål och mening oroas Mårten. Rotlöshet och missförstånd tycks dominera, klyftan mellan samvete och handling blir alltmer grotesk. Fylld av fantasi, av spännande intermezzon och överraskande upplevelser är dess odyssé genom skilda länder, folk och tider.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

310

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

257

Språk

Lisätietoja

[Ny utg.] Modernista, 2002