Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jack Aubrey, Royal Navy

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är den 1 april år 1800 i Port Mahon på Menorca. Där, i guvernörens musiksalong, kör den irländske läkaren Maturin en ilsken armbåge i revbenen på den unge marinlöjtnanten Aubrey i stark irritation över hans taktlösa uppträdande.
Denna första konfrontation är upptakten till en livslång vänskap mellan den engelske sjöofficeren och livsnjutaren Jack Aubrey, hetlevrad, orädd och charmfull och den hemlighetsfulle irländaren Stephen Maturin, kirurg, amatörbiolog – och spion. Aubrey har just blivit befordrad till kapten på slupen Sophie och lyckas värva Maturin som skeppsläkare. Maturin är lika handfallen ombord på en örlogsman som Aubrey är hemmastadd, men accepterar erbjudandet eftersom han är i desperat behov av pengar.

Trots att Sophie är tämligen liten med sina 14 kanoner lyckas Aubrey och hans besättning bli ryktbara under sina seglatser på Medelhavet som eskortfartyg och kapare under Napoleonkrigens första år. Sophie far härjande fram bland handelsfartygen i Medelhavet tills spanjorerna skickar 32-kanonersfregatten Cacafuego efter henne. Där kulminerar den första berättelsen i en spännande batalj som senare för ut Aubrey och Maturin på helt nya äventyr.

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

389

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

397

Språk

Översättare

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1977. Första upplaga i denna version 1999
Även utgiven med titeln: Jack Aubrey, Royal Navy
översättning: Lennart Olofsson ; faktagranskning: Stefan Andersson

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

412

Språk

Översättare

Lisätietoja

Även utgiven med titeln: Första befälet