Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Soldaterna gråter om natten

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Soldaterna gråter om natten är en självständig andra del av Ana Maria Matutes romantrilogi "Krämarna", som utspelas under det spanska inbördeskriget; första delen är den 1965 till svenska översatta "Tidiga minnen".
Den brådmogne Manuel - den utstötte och föraktade i den krets av ungdomar som skildras i "Tidiga minnen" är huvudpersonen i "Soldaterna gråter om natten". Godsägaren Jorge de Son Major har vid sin död erkänt Manuel som sin som och testamenterat sin egendom till honom, men han har fått andra intressen. I ett fängelse på Mallorca har han lärt känna Jeza, en politisk agent för ett vänsterparti. Jeza blir avrättad, och Manuel tar kontakt med hans unga änka Marta. Jezas öde för dem samman, de engagerar sig i kampen mot Franco-fascismen och företar en äventyrlig färd över havet från det av Franco behärskade Mallorca till Barcelona-området för att överlämna några viktiga dokument. Regeringssidan i Barcelona står emellertid inför sitt sammanbrott, Manuel och Marta erbjuds att fly till Frankrike men föredrar att stanna och in i det sista trotsa fienden.

Ana Maria Matute är född 1926 och en av de främsta representanterna för den nya samhällskritiska och oppositionella litteraturen i dagens Spanien. Romantrilogin om inbördeskriget utgör en konstnärlig höjdpunkt i hennes redan omfångsrika författarskap - på svenska har utom den tidigare nämnda första delen av trilogin utkommit "Fiesta i nordväst" (1964) - och "Soldaterna gråter om natten" är en berättelse av sällsynt intensitet som kulminerar i romanens patetiska final.

"Ana Maria Matutes främsta tillgångar är hennes ovanliga känslostyrka, hennes mångsidiga och genomlysande erfarenhet, hennes förmåga till identifiering med mycket olika slags människor, hennes förening av ömsinthet och fasthet, av känslighet och kraft. Hon kompromissar aldrig med de psykologiska och konstnärliga sanningskraven. Skönheten och smärtan möts i hennes livsbilder, där skärpan i uppfattningen samverkar med en lysande sinnlig fyllighet."
Arthur Lundkvist i BLM

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

216

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

210

Språk

Översättare