Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Stenfågel

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Stenfågel är en roman från Hedeby i Sörmland, sommaren 1939. Det stora kriget som snart ska bryta ut kastar sin skugga över idyllen. Men många ser den inte och dör de flesta fortsätter livet till synes som vanligt. Ändå förändras allt av utvecklingen, som inte hoppar över ens Trosa-trakten.

Personerna är många, backstugufolk och bönder mest. Där är Rävfarmarn som drabbas av att silverräv fallit ur modet. Där är Svensson som kommer ur fängelset till Signe, som förlåter för sju gånger sjuttionde gången. Där är Pärsy som tagit värvning vid gardet. Där är Erik och Elon som är drängar på Näsby, den ene kuvad och hopplös, den andre nära att sprängas av drömmar och längtan. Där är Handlarn, som oförklarligt blir allt rikare och där är Oscar Hesekiel, prästson och marxist som vill öppna Folkets ögon. Där är den vackra Märta på konditoriet, som får plats i stan. Och där är framför allt gumman Karolina, tyst, tålig, klok, med en värdighet som fötts ur resignationen - ett porträtt bland de stora i svensk litteratur.

Stenfågel skildrar samma trakt och delvis samma människor som Sven Delblancs berömda bok "Åminne" (på ett par år spridd i 75.000 exemplar). Liksom den är "Stenfågel" en rik och frodig roman. Den leder oemotstångligt läsaren in i sin värld och släpper honom inte förran han älskar den. Det är en djup, mångsidig och tankeväckande bok. Den är rolig, drastisk och gripande. Den är sinnrik och medveten, men har djupa rötter i en folklig berättarkonst, som sätter en ära i att ge en sann och medryckande bild av livet åt så många människor som möjligt.

(Baksidestext, Bonniers 1973)
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Tidpunkt för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Döden och ålderdomen blev du äntligen varse. På hemväg från dagsverket ser du den lysande aftonstilla ån, ser solnedgången sväva mellan himmelsvida vingar av färg, och äntligen inser du klart, att även i ett människoliv blir det kväller.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Undertitel
en berättelse från Sörmland
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
240
Förlag
Språk
Utgivningstid
Sidantal
243
Förlag
Språk
Översättare