Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lenin i Zürich

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I Gulag-arkipelagen visade Solsjenitsyn sin avsky för den omänsklige despoten Lenin. Det är därför närmast mirakulöst att uppleva hur samme Lenin här under hans penna får liv och mänsklig stämma, själ och sinnen. Här öppnas för oss Lenins tankevärld, här följer vi hans upplevelser under förberedelserna för revolutionen från första världskrigets utbrott fram till återresan till Ryssland 1917. Det är ett märkligt porträtt av en märklig personlighet, psykologiskt djuplodande, inkännande och pregnant, mångfasetterat och mänskligt, så fyllt av furiös inlevelse att man hela tiden tycker sig skymta Solsjenitsyn som en tyst följeslagare vid Lenins sida och avlyssnare av hans innersta tankar, vånda och drömmar. Han ger oss revolutionären Lenins syn på skeendena både på den internationella scenen och hemma i Ryssland – Lenin betraktar kriget som en nådegåva till revolutionens fromma, han är ständigt sysselsatt med problemet att spela ut de enskilda staterna och de olika socialdemokratiska partierna mot varandra . till sin egen fördel, han är i mitten av en vanvettig virvel av intriger och sammansvärjningar. Och samtidigt är han djupt isolerad från händelsernas verkliga centrum; när nyheterna om skeendena i februari och mars 1917 i Ryssland når honom, blir han totalt överrumplad och djupt förvirrad, ända tills han efter mycken tvekan beslutar återvända till Ryssland.
Minst lika fascinerande är det att privatmänniskan Lenin – t.ex. den Lenin som levde mellan två kvinnor: hustrun Nadezjda Krupskaja, ”ful, medelmåttligt begåvad och ett år äldre” och den frisinnade partikamraten Inessa Armand, ”mer fager och mer grann och flera hjärtan vann”, som han var djupt förälskad i och påverkades av under många år. Dessutom passerar en lång rad av tidens europeiska personligheter och revolutionärer revy i detta magnifika panorama över en tumultartad, fantastisk period i Europas utveckling. (Baksidestext)

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Javisst! Javisst! den är en defekt, den här fallenheten att bli upphetsad, den här intensiteten, när man är så uppe i en viss ståndpunkt att man plötsligt blir alldeles blind och döv för omgivningen och inte ser den självklaraste fara som hotar en!
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

174

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

264

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk