Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Åminne

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
"Åminne" utspelas i Hedeby trakten av Trosa mellan maj och juli 1937.
Fjärdingsman är på väg till hanlarn, byns egen uppåtstigande kapitalist, för att påtala olaglig pilsnerförsäljning. Det går som det tydligen brukar gå: handlarn super fjärsman full och fjärsman fraktas hem av byns pojkar.
Det är upptakten till denna mustiga bylivsskildring. Här möter vi baron Urse på Valla, snart ruinerad. Här är den fromme Abraham Styf och hans mycket mänskliga hustru Karolina. Här är rävfarmarns son som drömmer om den vackra Märta Svensson, bara 17 år. Här är socialdemokraten Skomakar-Ludde och många, många andra.
"Åminne" är full av burleska historier. Centralberättelsen handlar om dden årliga årensningen, som brukar utföras av några betrodda, utvalda sockenmän. Men detta år går allt på sned. Bl.a. hamnar fyllkajan Svensson och den undergångsmärkte baronen bland de utvalda. Det blir det slutgiltiga tecknet på att det gamla bondesamhället Hedeby är på väg in i en ny tid.
"Åminne" är en roman av ovanlig styrka och originalitet. Den skapar en värld som många kommer att minnas och med glädje återvända till.

(baksidestext, Bonniers 1970)
Personer, aktörer
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Undertitel
en berättelse från Sörmland
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
235
Förlag
Språk
Utgivningstid
Sidantal
230
Förlag
Språk
Översättare