Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Åminne

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Åminne" utspelas i Hedeby trakten av Trosa mellan maj och juli 1937.
Fjärdingsman är på väg till hanlarn, byns egen uppåtstigande kapitalist, för att påtala olaglig pilsnerförsäljning. Det går som det tydligen brukar gå: handlarn super fjärsman full och fjärsman fraktas hem av byns pojkar.
Det är upptakten till denna mustiga bylivsskildring. Här möter vi baron Urse på Valla, snart ruinerad. Här är den fromme Abraham Styf och hans mycket mänskliga hustru Karolina. Här är rävfarmarns son som drömmer om den vackra Märta Svensson, bara 17 år. Här är socialdemokraten Skomakar-Ludde och många, många andra.
"Åminne" är full av burleska historier. Centralberättelsen handlar om dden årliga årensningen, som brukar utföras av några betrodda, utvalda sockenmän. Men detta år går allt på sned. Bl.a. hamnar fyllkajan Svensson och den undergångsmärkte baronen bland de utvalda. Det blir det slutgiltiga tecknet på att det gamla bondesamhället Hedeby är på väg in i en ny tid.
"Åminne" är en roman av ovanlig styrka och originalitet. Den skapar en värld som många kommer att minnas och med glädje återvända till.

(baksidestext, Bonniers 1970)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

en berättelse från Sörmland

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

235

Språk

Utgivningstid

Sidantal

230

Förlag

Språk

Översättare