Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Motstånd

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Estland 1941. En ung estnisk jurist är på flykt undan de tyska ockupanterna, misstänkt att vara farlig motståndsman. Hans "brott" består främst i några tidningsartiklar han skrivit under den sovjetryska ockupationen året innan.
Men ännu farligare i de nya ockupanternas ögon är juristens djupa fascination för Jüri Vilms - en av den fria estniska republikens grundare 1918. Också Vilms tvingades fly undan tyskarna, men hanns upp i Helsingfors och arkebuserades. Om denna portalfigur i den estniska självständighetens historia har juristen samlat kunskap, och all kunskap om frihet och nationell självständighet är djupt förhatlig för en ockupant.
Kring Jüri Vilms tid och hans efterföljares liv har Jaan Kross skrivit en roman som inte bara innehåller skarpsinniga resonemang kring motståndets natur och kampen för nationellt oberoende. Den växer också med sin solida historiska bakgrund till en allmängiltig gestaltning av människans möjligheter att fullborda sitt eget öde, och att i tider av stark omvälvning ta ansvar för sina övertygelser.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

romanen om Jüri Vilms

Utgivningstid

Sidantal

372

Språk

Utgivningstid

Sidantal

411

Förlag

Språk

Översättare

Serie

Första publikation

ja

Språk