Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Körsbär i november

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Book cover
Book cover
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Kyrkklockorna ringer oavbrutet. Den svenske kungen, Gustav V, har avlidit. Det är i slutet av oktober 1950. Ivar Ivarsens farbror Zacharias går samma väg. Matti Sandor är förtjust i chokladparaliner i rött papper. Han köper dem av Lisa Billkvist. Han samlar också miniatyrspritflaskor från sina färder världen runt som sjöman.
Det blir sorgehögtid i kyrkan och operaföreställning. När de kommer tillbaka hittar de Matti Sandor sittande död i sin fåtölj.

På allhelgonafton 25 år senare är kriminalkommissarie Wijk på besök hos sin mamma Helena. Hon berättar om händelsen och påminner om att om en vecka är mordet, om det var ett sådant, preskriberat. Helena Wijk har som inneboende sjuksköterskan Judith Jernfeldt och det blir henne han först pratar med. Nästa morgon går han till kyrkogården där Matti ligger begravd. Där träffar han Nanna-Kajsa, påstruken trots den tidiga timmen. Sedan går han till restaurangen "Tre små Gummor" som ägs av Klemens Klemensson. Dit kommer också Judith, direktören Roland Norell samt starkt berusad, Nanna-Kajsa. Varför super hon så? Christer frågar ut, noterar och analyserar. Tiden är knapp.
Han beger sig till Noret, direktör Norells bostad. Denne vet att berätta om hur Matti hade tillfälle att stjäla cyankalium från hans laboratorium.
Sedan blir det kontakt med överkonstapel Berggren som aldrig kunde bevisa att det var mord samt läkaren Severin som är övertygad om motsatsen att det var ett uppenbart mord som berövade Matti livet.
Förlovningsfest på restaurangen. Det är Bo Roland som till sist får sin Judith.

Det är mycket i vittnesmålen från 1950 som inte stämde enligt vittnenas egna utsagor 25 år senare. Nanna-Kajsa t ex hade tillgång till en injektionsspruta eftersom hennes mor hade diabetes.
Det kommer fram att Zacharias Iversen dagen innan han dog i en hjärtattack gjort en stora affär. På besök i staden prålade han vilt med tusenlapparna. Efter hans död var de försvunna. Har försvinnandet med Matti Sandors död att göra? Christer hämtar information om den gamle 80-åringens vanor genom att intervjua hans dåtida hemhjälp, Carolina Andersson. Hon bor nu med dotter och svärson på Zacharias går i Mobacken.

En flaska med reagenslösning innehållande kaliumcyanid försvinner från doktor Severins laboratorium. Vems liv är nu i fara?

Matti körde Clemens till Zacharias. Clemens tar 32000 kronor och lägger dem i ett kuvert som han ber Matti att förvara. Men Matti sprättade upp det kuvert han fått och blir mycket betänksam då han ser alla pengarna. Han kräver att Clemens ska gå till polisen. Detta får Clemens att tömma en flaska kaliumcyanid i en miniatyrflaska med likör som Matti älskade. Dessutom injicerar han giftet i körsbärspralinerna för att vilseleda. När Clemens erkänt all för Christer Wijk tömmer han själv en flaska med cyanid och dör ögonblickligen.

(text hämtad från Svenska deckare, http://www.tomelius.se)/deckare/
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Huvudpersoner
Konkreta platser för händelserna
Tidpunkt för händelserna
Exakt tidpunkt
Ämnesord
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
204
Språk
Översättare
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
223
Förlag
Språk