Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den inre fienden

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Christer Perssons nya roman utspelas i framtiden. En ny istid har brutit in över jorden, en vargavinter som människan själv har provocerat fram. Klimatet är uthärdligt endast under några korta sommarmånader och vintertemperaturen överskrider sällan sjuttio minusgrader. Människorna har lyckats hitta på ett sätt att överleva men till ett omänskligt pris. Man lever i kolossala städer, slutna organismer som hyser tiotals miljoner människor. Av landskap finns knappt en antydan: slätt, dimma, vind och ett bälte av höga vattentorn runt staden. Hela tiden vinner isen terräng.
Människorna lever glädjelöst i en oerhörd centralisering och sträng kontroll av alla livsfunktioner. Men paradoxalt nog har just denna centralisering gjort det möjligt för ett fåtal upproriska att leva utanför systemet. De har lyckats minera avloppsledningarna och håller sig vid liv i det vittförgrenade tunnelsystemet under staden.
"Den inre fienden" är alltså en framtidsroman, en skräckutopi, men författaren har samtidigt lyckats göra det framtidsexotiska till bisak, till självklar bakgrund för en roman om det genuint mänskliga: tät, komplicerad, bitter och starkt auktoritativ.

Christer Persson debuterade år 1969 med romanen "Drakdödaren", för vilken han fick Aftonbladets litteraturpris.

(baksidestext)

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

197

Språk

Utgivningstid

Sidantal

188

Förlag

Språk