Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Flickan som vävde sidenmattor

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Baksidestext:
Det är 1620-talet. I en liten persisk by bor en fjortonårig flicka. Då flickan nu i det närmaste är giftasvuxen förväntar föräldrarna sig att under det kommande året få fira bröllop. Men en dag inträffar något som kullkastar alla sådana planer. En komet på himlavalvet varslar om att en stor olycka snart kommer att drabba familjen. Och kort därefter händer det - fadern dör helt plötsligt och modern och flickan kan inte längre klara sin försörjning i byn.

En vacker matta som flickan skapat och som skulle ha blivit hennes hemgift måste säljas och för pengarna reser hon och modern till Esfahan, shahens stora och exotiskt vackra stad. Där bor flickans fars halvbror med sin familj. Släktingarna ger dem motvilligt tak över huvudet och behandlar dem som tjänare medan de bor där.

Flickans farbror är dock lite mer vänlig än den övriga familjen. Farbrodern arbetar i en av shahens mattverkstäder, och då han märker att flickan är intresserad av hans yrke fortsätter han att lära upp henne. Det visar sig att hon har enastående talang, en talang som kunde ha öppnat dörrarna till en trygg och rik framtid - om hon bara hade varit pojke ...

Men istället tvingas flickan och modern snart att inse att de bara har en sak som är värd att sälja. På släktingarnas uppmaning ingår flickan ett tidsbegränsat och kärlekslöst äktenskap. För en tid finner flickan sig i sitt öde, hon fortsätter att skapa fantastiska mattor på dagarna, och på kvällarna och nätterna ikläder hon sig rollen som den undergivna hustrun. Till en dag då hon fattar ett modigt och avgörande beslut, ett beslut som både chockerar hennes släktingar och drar vanära över dem.

Fängslande och sensuell, fylld av Persiens alla färger och dofter - Flickan som vävde sidenmattor är en berättelse om lojalitet och svek, passion och besvikelse, och om en ung kvinna som mot alla odds kämpar för att skapa sig ett liv på egna villkor.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

364

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

340

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Pocketuppl. 2009