Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En liten djävul

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Peredonov misstänkte att alltsammans var en sammansvärjning. Hans bästa vän bräkte försmädligt som en bagge. Kvinnan i hans hus smusslade med mystiska brev. Katten spionerade fientligt. Spelkorten hånlog. Hans hatt förföljde honom. Men värst var den förhäxade omågan som kilade omkring överallt och ställde till djävulskap!

Fjodor Sologubs roman räknas till de stora ryska mästerverken. I översättning och presentation av Lars Erik Blomqvist.

(baksidestext)
Sommaren 1902 blev Sologub färdig med romanen En liten djävul, som han hade arbetat på i tio år. Den uppfattades dock som "alltför riskabel och konstig" och det dröjde tills 1905 innan han kunde publicera den avsnittsvis i en tidskrift - det vanligaste sättet att publicera böcker i Ryssland på den tiden. Tidskriften lades dock ner innan hela boken hann ges ut. Boken blev därför känd först 1907, då den gavs ut i ett eget band. Romanen handlar om den småsinte och sadistiske läraren Ardaljon Peredonov, som arbetar i en sömnig småstad. Hans onda tankar och rädsla för livet personifieras av det övernaturliga väsen han tycker sig se och som han kallar "nedotykomka", 'den oberörbara'.

(Wikipedia)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

357

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

447

Förlag

Språk

Första publikation

ja

Språk