Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den heliga sjöjungfrun

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Bland Greklands nu levande och verksamma författare intar Stratis Myrivilis en framträdande plats. Född på ön Lesbos 1892 har han i sitt författarskap stått nära och fruktbar kontakt med sin hemös mångtusenåriga litterära och kulturella tradition. Sitt fulllödigaste uttryck har detta fått i hans 1949 utgivna "Den heliga Sjöjungfrun", en roman genomsyrad av uråldrig folktro och mystik på samma gång som den är en frodigt realistisk skildring av livet bland strävsamma fiskare och olivodlare.
Det är en levande verklighet som möter läsaren, en verklighet full av människoöden, gestaltade med den livsbejakelse, den av tusenårig visdom fyllda livstro som har sina rötter i antiken. Den unga fiskarflicka som är romanens huvudperson, förenar i sig gammal hednisk tro och kristen fromhet. Antikens öde hänger hotande över hennes huvud. Hon är inte som de andra. Hon är på en gång en liten enkel fiskarflicka och en av dessa sagans tjusande, ödesstämplade nymfer, som oemotståndligt lockar till sig männen men själv är oförmögen att binda sig vid någon människa. Hon är född ur havet, vigd åt Den heliga Sjöjungfrun, oåtkomlig för mänsklig lusta och skröplighet.
"Den heliga Sjöjungfrun" står oändligt avlägsen från dagens litterära strömningar och modenycker. I sin sällsamma förening av saga och realism förmedlar den en känsla av tidlöshet, ett sällsamt tjusande eko ur en svunnen och likväl oförgänglig värld av visdom, mystik och skönhet.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

370

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

259

Förlag

Språk

Första publikation

ja