Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Svält

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Book cover
Book cover
Book cover
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Knut Hamsun är den store romantikern i norsk litteratur, den revolrerande intelligensaristokraten, livsdyrkaren och naturmystikern. Hamsuns verk hör till det bestående i nordisk kultur och det har visat sin dynamiska livskraft genom att övervinna både språkgränser och politiska kontroverser. I de tre romaner från Hamsuns ungdom, Svält (1890), Under höststjärnan (1907) och En vandrare spelar med sordin (1909), som nu utges i nya översättningar, möter en världsberömd genial diktares lust och plåga, syner och drömmar.

Svält är Knut Hamsuns debut, den roman som med sin originalitet och poetiska kraft lade grunden till sin författares ryktbarhet. Här berättar Hamsun om hårda ungdomsår i Kristiania, om förhoppningar och illusioner, kärleksdrommar och heta diktarfantasier. Det är atmosfären som ger Svält dess egenart och tjusning. Romanen får sin heta fårg av den unge diktarens snabba pendlingar mellan gossaktigt övermod och djup förtvivlan.

(Baksidestext, Bonniers 1959)
Sommaren 1888 anländer Knut Hamsun till Köpenhamn, dåtidens kulturcentrum i Norden. Desillusionerad – euforisk – river han manuskriptet som skulle göra hans litterära karriär. Han stannar i staden, för nu vet han: Hamsun ska skriva sig fram till »det som ingen ännu känner«, till något litteraturen aldrig sett.

»Nerverna« är på modet detta sekelskifte, men ingen text från tiden, och ingen senare, liknar Hamsuns Svält – i dag en lika omistlig klassiker som Kafkas romaner, Dostojevskijs Brott & straff eller Goethes »Unge Werther«.

Henrik Petersens hyllade svenska översättning av Svält är den enda som utgått från originalversionen av romanen från 1890.


KNUT HAMSUN [1859–1952] var en norsk författare. En av 1900-talets mest inflytelserika stilister, av många ansedd som den moderna romanens skapare. Debutromanen Svält var en av Franz Kafkas viktigaste inspirationskällor. Stilen i Svält är en föregångare även till den »medvetandeström« som kom att förknippas med författare som James Joyce och Virginia Woolf. 1920 mottog Knut Hamsun Nobelpriset i litteratur.

(Modernista)
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Tidpunkt för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Det var på den tiden jag gick omkring och svalt i Kristiania, denna förunderliga stad som ingen lämnar utan att ha fått märken av den...
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Namn
Utgivningstid
Sidantal
269
Förlag
Språk
Översättare
Utgivningstid
Sidantal
232
Förlag
Språk
Översättare
Namn
Första publikation
ja
Utgivningstid
Språk
Namn
Utgivningstid
Sidantal
214
Förlag
Språk
Översättare
Ingår i samlingsverket
Utgivningstid
Språk
Översättare
Ingår i samlingsverket