Kärleksmåltiden

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Yves och Nadège har länge levat i ett lyckligt äktenskap men har nu kapslat in sig i kylig tystnad. De beslutar sig för att skiljas, och bjuder hem sina vänner till en nattlig måltid under vilken de tänker meddela den dystra nyheten. Men gästerna börjar själva, liksom i Boccaccios ”Decamerone”, att berätta varsin historia. Dessa nitton historier, ömsom sagor, ömsom noveller, förändrar relationen mellan Yves och Nadège. De realistiska, svartsynta novellerna fördjupar klyftan mellan dem. De idealistiska och hoppingivande sagorna för dem närmare varandra. Under nattens lopp vinner sagorna hela tiden i skönhet och styrka, och när gryningen kommer har de nått ett oövervinnerligt krön.
Den sista gästen försvinner och Yves och Nadège är åter ensamma. De drar ifrån gardinerna och låter den uppstigande solen flöda in. De vet att de inte kommer att skiljas åt. ”Vad som fattades oss var i själva verket ett hus av ord som vi kunde bo i tillsammans. Våra vänner har försett oss med allt byggnadsmaterialet”, säger Nadège. ”Vi var som karpar”, avslutar Yves, ”nerborrade i vardagslivets bottendy. Hädanefter kommer vi att bara som två foreller som spritter fram sida vid sida i en strömmande bergsbäck.” (Baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Undertitel

Noveller, korta berättelser och sagor

Utgivningstid

Sidantal

214

Förlag

Språk