Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sömngångerskan

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Marjatta är en överkänslig flicka med brinnande fantasi och rika själsgåvor, vars barndom och ungdom pressas av det tvång hennes omgivning i traditionsbunden välmening lägger på henne. Det blir för mycket för henne. Men hon kommer ut ur sin kris tack vare sin egen andes kraft och sin älskades hängivenhet. Ur hennes tunga erfarenheter och oväntade lycka växer fram ett friskare liv: hennes barn, i vilka hennes mörka och ljusa påbrå smälter samman i harmoni.
De miljöer, ur vilka Marjatta spirar upp, den släktsstolta, strängt religiösa bondgården Olavila och det borgerliga kaptenshemmet i småstaden skildras övertygande.
Sömngångerska är en rik roman: där lyser den moderna psykologins strålkastarljus och folkpoesins ljusdunkel, där lever en rad tydligt tecknade människogestalter. Samtidigt är boken en släktroman. Alla dessa människor stå i ett intimt samspel med naturen, de rika olavilaborna med den odlade jorden, Marjatta och hennes själsfränder med skogen och havet.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

510

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

584

Förlag

Språk