Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den dansande prästen

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Romanen Den dansande prästen handlar om Uno Cygnaeus ”Folkskolans fader i Finland”. Utgångspunkten är det faktum att Cygnaeus fick en oäkta son med sin hushållerska. Saken tystades ner men fick följder för den unga prästens liv och karriär. Cygnaeus tog tjänst som präst på Sitka, en ö utanför Alaskas kust, efter fem år i Sitka arbetade han 12 år i S:t Petersburg som lärare och skolföreståndare, en tid som fick avgörande betydelse för hans tankar om den allmänna folkskola han senare byggde upp i Finland.

Erik Wahlström har skrivit en flödande rik, intressant och inte minst rolig och erotiskt frispråkig roman buren av en starkt personlig berättarröst. Han berättar om indianerna i Sitka; om slavflickan Tsamo som friköptes av en finsk ingenjör och fördes till Finland. Finlands första kvinnliga magister Emma Irene Åström är ett av de intressanta livsöden som skildras i boken, ett annat är August Soldan som ville skriva ett grundläggande verk om hur världsalltet, filosofin och religionen hängde ihop men som i stället uppfinner en metod att göra mjölkpulver, en gasspis till hemmen, en effektivare kolmila, ett myntverk ...

Den dansande prästen bjuder på 1800-talets hela rikedom av idéer: från religion och politik till gymnastikens betydelse för mänskan och sötsakers inverkan på den sexuella aptiten.

”Ingen är nöjdare än jag om någon kan bli intresserad av Cygnaeus genom min bok. Jag tror att han var en storman, eventuellt den största av den handfull som utgjorde Finlands guldålder och lade grunden till vårt samhälle som i dag är mindre orättvist och mindre ojämlikt än något annat.” Finns även på finska.

(Schildts)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Prästvigning.
Domkyrkan festprydd. Förening av hednisk midsommar och helig Johanne.
Tala Herre, din tjänare hör. Och Han talar.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

479

Förlag

Språk

Lisätietoja

Lukujen 1-5, 25-27 suomennos Veijo Kiuru, lukujen 6-24 Timo Hämäläinen.

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

473

Förlag

Språk