Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

I havsbandet

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Fiskeriintendent Axel Borg ska se till att kvoter och förordningar följs i det vilda havsbandet. Han är en renässansman som förstår konst och litteratur lika väl som naturvetenskap; i mötet med de naturnära skärgårdsborna är han övertygad om att vara den dominerande. Även naturens krafter verkar lyda honom. Men när hans övermod ställs mot ytterskärgårdens isolering och umbäranden börjar psyket svika.

Möjligen är det inte han som kontrollerar omvärlden, och möjligen är det någon annan som kontrollerar honom. I havsbandet[1890] var Strindbergs tredje bok med skärgårdsmotiv, efter Hemsöborna och Skärkarlsliv.

Detaljskärpan kommer delvis ur författarens intresse för naturvetenskap, vilket tillsammans med influenser från Friedrich Nietzsche och hans övermänniskoideal gör romanen till en lika skimrande som olycksbådande fallstudie.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

347

Förlag

Språk

Översättare

Muu tekijä

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

189

Förlag

Språk

Lisätietoja

Originalupplaga 1890.

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

278

Förlag

Språk