Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De vandrande stövlarna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Nio mans stövlar är engentiligen inte bara en enda utan många historier från kriget 1941–44. Den förenande länken är ett stövelpar som vandrar från man till man, genom ödemarker och stadsgator, mellan permissionsfröjder och frontvardag.

(Ur baksidestext, Schildts 1976)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Stövelparen hängde i en takbjälke på lagret, hade sitt tysta liv för sig själva. De var nya stövlar, livet och äventyret väntade dem, och de väntades också av krigarnas tappra och undergivna fötter. Deras svarta belåtenhet tycktes skina föraktfullt mot de begagnade stövelparen som hängde i andra bjälkar och som var utgångna och skråmade och hade förlorat sin fason. Fötterna och livet hade farit mycket illa fram med dem. Vem kunde väl veta eller tänka sig att dessa bedrövliga stövlar engång hade haft sin ungdom, att en officer hade stått i dem på en kulle och lett en strid, att en soldat hade anfallit klädd i dem under ett svårt kulregn, hade anfallit tills benen raknade ut på honom och stövlarna drogs av de styvnade fötterna för att skyla andra grova fötter… Kanske är det lyckligt också för läderstövlar att framtiden är fördold, och också det förgångna täckt av mörker…

Ur Pentti Haanpääs Nio mans stövlar (Yhdeksän miehen saappaat, 1945; översättning från finskan av Ole Torvalds, 1945)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

127

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

206

Förlag

Översättare

Ingår i samlingsverket

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket