Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De vandrande stövlarna

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Nio mans stövlar är engentiligen inte bara en enda utan många historier från kriget 1941–44. Den förenande länken är ett stövelpar som vandrar från man till man, genom ödemarker och stadsgator, mellan permissionsfröjder och frontvardag.

(Ur baksidestext, Schildts 1976)
Ämnen och teman
Personer, aktörer
Platser för händelserna
Tidpunkt för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Stövelparen hängde i en takbjälke på lagret, hade sitt tysta liv för sig själva. De var nya stövlar, livet och äventyret väntade dem, och de väntades också av krigarnas tappra och undergivna fötter. Deras svarta belåtenhet tycktes skina föraktfullt mot de begagnade stövelparen som hängde i andra bjälkar och som var utgångna och skråmade och hade förlorat sin fason. Fötterna och livet hade farit mycket illa fram med dem. Vem kunde väl veta eller tänka sig att dessa bedrövliga stövlar engång hade haft sin ungdom, att en officer hade stått i dem på en kulle och lett en strid, att en soldat hade anfallit klädd i dem under ett svårt kulregn, hade anfallit tills benen raknade ut på honom och stövlarna drogs av de styvnade fötterna för att skyla andra grova fötter… Kanske är det lyckligt också för läderstövlar att framtiden är fördold, och också det förgångna täckt av mörker…

Ur Pentti Haanpääs Nio mans stövlar (Yhdeksän miehen saappaat, 1945; översättning från finskan av Ole Torvalds, 1945)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Utgivningstid
Sidantal
127
Förlag
Språk
Översättare
Utgivningstid
Sidantal
206
Förlag
Översättare
Ingår i samlingsverket
Utgivningstid
Språk
Ingår i samlingsverket