Fröken Julie

Fulltext
Extern länk till en webbsida där du kan läsa verket i fulltext.

Typ

pjäser
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

2020: August Strindbergs Fröken Julie utspelar sig på ett grevligt gods under en midsommarnatt då all ordning verkar upplöst och hierarkier och barriärer kan överskridas.

I köket möts adelsfröken Julie, betjänten Jean och kokerskan Kristin och vad som händer dem emellan ter sig fatalt. I alla fall för Julie och Jean i alla fall för Julie. Moral liknar här mest inlärt och systematiserat hyckleri.

Strindbergs gestalter flyter omkring i drifterna och språken, avslöjande klass- och könsfängelser, mänsklig rovdrift, existentiell rädsla och barnslig kärlekstörst allt på en gång i något av det mest suggestiva som skrivits för scen.

Fröken Julie, som skrevs 1888 och fick sin premiär i Paris 1893, räknas till världslitteraturens viktigaste tragedier och är August Strindbergs mest spelade drama, såväl nationellt som internationellt.
Fröken Julie är Strindbergs mest spelade drama och rör sig mellan sexuell attraktion och själsligt främlingskap. Det hypnotiska och intensiva kammarspelet om högadliga Julie och hennes betjänt Jean chockerade samtiden trots att Fröken Julie skrevs 1888, och fick sin urpremiär året efter med Strindbergs hustru Siri von Essen i titelrollen, tog det arton år innan pjäsen sattes upp i Sverige.

(Norstedts)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

ett naturalistiskt sorgespel

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

xxiv, 84

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

126

Förlag

Språk

Översättare