Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Bartleby & Co

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

»Jag skulle helst slippa«, svarar kontoristen Bartleby i Herman Melvilles novell gång på gång när han blir uppmanad att utföra arbetsuppgifter. Bartleby & Co är en vindlande exposé över de författare i litteraturhistorien som likt Bartleby bestämt sig för att säga Nej. Romanens protagonist är en puckelryggig man i Barcelona, även han kontorist, som efter att i ung ålder ha givit ut en kortroman om kärlekens omöjlighet avslutat sitt författarskap. Men nu påbörjar han en serie fotnoter utan huvudtext om sina likar: Robert Musil, Arthur Rimbaud, JD Salinger, Melville själv och andra författare som slutat skriva. Läsaren förs in i en labyrint utan mitt där det går att höra ett »ljudlöst vrål«. Det handlar om de som vänt sig bort, och om vad deras tystnad säger.


Bartleby & Co är en av Enrique Vila-Matas mest uppskattade böcker. Han har givit ut över tjugo romaner och anses vara en av den spanskspråkiga världens största författare och finns alltid med högt upp på vadslagsningsfirmornas listor över möjliga nobelpristagare.

Enrique Vila-Matas är född 1948 i Barcelona, där han fortfarande bor. Han debuterade 1973, och är idag en internationellt uppmärksammad författare som översatts till över trettio språk. I sitt skrivande blandar Vila-Matas ofta fiktion, essä och biografi. Han driver bloggen El ayudante de Vilnius och är en av grundarna till Finnegans-ordern, vars medlemmar varje år samlas för att delta i Bloomsday i Dublin.

(Tranan)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

231

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

205

Språk

Översättare