Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ryska kusinen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Ryska kusinen börjar med en tidningsnotis ”Finländsk forskare försvunnen i Sankt Petersburg”. Forskaren är Dickie Skoog, ekonom från Esbo och gift med psykologen Siv. Dickie förälskar sig besinningslöst i en rysk sångerska, Jelena, och reser till Petersburg för att söka upp henne. Under sina efterforskningar kommer han i kontakt med en helt ny värld där en packe dollarsedlar ofta är till stor hjälp om man vill få någonting gjort.
Den historia som rullas upp femtio år tidigare i Karelska rådsrepubliken är betydligt mörkare: en ung familj från Hangö får sina drömmar och illusioner krossade av Stalin-tidens terror.
Fredrik Lång väver skickligt samman dramatiska historiska skeenden i en berättelse om förälskelse, kärlek och besatthet – teman som han behandlat i en rad romaner som gett honom ställningen som en av de stora prosaisterna i Finland.

Ryska kusinen gör det som en riktigt god roman skall göra; den reflekterar över världen och den reflekterar över sig själv.

Pia Ingström, Hbl

(Schildts & Söderströms)
Ryska kusinen utspelar sig i huvudsak på två ställen: i St Petersburg på 1990-talet och i Karelska rådsrepubliken på 1930-talet. Med utgångspunkt i dessa mycket olika miljöer har Fredrik Lång skapat både en rad gripande mänskoöden och en spännande och gåtfull intrig.
Romanen börjar med en tidningsnotis: "Finsk forskare försvunnen i St Petersburg". Forskaren är Dickie Skoog, ekonom bosatt i Esbo och gift sedan många år med psykologen Siv. Dickie förälskar sig besinningslöst i en rysk sångerska, Jelena. Han träffar henne på en Sverigebåt och reser till St Petersburg för att söka upp henne. Under sina efterforskningar kommer han i kontakt med en helt ny värld där en packe dollarsedlar ofta är till stor hjälp. Han träffar Jelenas vänner och för Dickie blir det allt uppenbarare att Jelena är mer än en romantisk förälskelse.

Fredrik Lång väver skickligt samman skildringen av dramatiska historiska skeenden med en berättelse om förälskelse, kärlek och besatthet - teman som han tidigare behandlat i en rad romaner som gett honom ställningen som en av de stora prosaisterna i Finland.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Ämnesord

Originalspråk

Textutdrag

Vad Dickie beträffar så träffade jag honom första gången på en tillställning som Studentteatern ordnade jag tror det var hösten 1970 eller 71.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

324

Språk

Översättare

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

288

Förlag

Språk