Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ett nytt liv

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Trettio år gammal och med åtskilliga misslyckanden bakom sig får Levin sitt livs chans: en befattning som lärare i engelska vid ett college i nordvästra Amerika. Staden Marathon är liten och Cascadia College knappast en frisinnets tummelplats: teknologi, agrikultur, veterinärmedicin är viktiga ämnen, skaplig engelska bör eleverna lära sig skriva för det kommer de att behöva i sina framtida yrken - och dessutom har rektor skrivit en grammatik som går ut i upplaga efter upplaga. Men "litteratur" och "idéer" ställer bara till ohägn, och dessutom har Hemingway faktiskt skrivit en och annan novell som kan stöta såväl målsmän som fördelare av statliga medel.
Trots sitt misstänkta helskägg (skägg kom Marathonborna att ana kommunism) blir Levin emellertid accepterad och finner sig ganska väl tillrätta. Den omgivande naturen med höga berg, stora skogar, fåglar och blommor och levande kor blir en stor upplevelse för New-York-bon, han köper en begagnad bil och lyckas till och med lära sig kära den. men den relativa idyllen blir av kort varaktighet. Efter ett par tafatta, lätt komiska erotiska äventyr råkar han in i en passionerad kärlekshistoria - med hustrun till sin närmaste chef. Han opponerar sig mot undervisningens metoder och anda, han blir indragen i befordringsintriger med både futtiga och spännande poänger, och situationen laddas upp till en präktig skräll...
Bernard Malamud hör till de mest uppmärksammade av Amerikas nys författare och är redan känd i Sverige genom sin roman "Medhjälparen". "Ett nytt liv", som på ett lyckligt sätt förenar humor och allvar, ömhet och patos, kompletterar bilden av Malamud som en betydande och underhållande berättare.

(baksidestext, Bonniers 1964)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

342

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

339

Förlag

Språk

Översättare