Porträtt av konstnären som valp

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Dylan Thomas står som den obestritt främste författaren i sin generation av engelska lyriker. Hans romantiska diktning bildar en stark kontrast till T.S. Eliots klassicerande modernism och utgör samtidigt dess enda värdiga motpol i engelsk poesi av i dag.
Thomas' stora rykte i England grundar sig också på betydande prosaverk, framför allt "A Portrait of the Artist As a Young Dog", som nu föreligger i Erik Lindegrens kongeniala svenska tolkning. Denna berättelse om en charmfull och begåvad ung lymmels uppväxtår i ett avlägset hörn av Wales skiljer sig i sin muntra självironi och fräscha realism mycket starkt från Thomas' mer svårtillgängliga lyrik, men bärs upp av samma ordfantasi och vitalitet. I sin berättarglädje, sin kraftfulla humor och sin utomordentliga artistiska säkerhet kan dessa berättelser jämföras med "Huckleberry Finn" eller ett svenskt mästerverk som "Bombi Bitt och jag", samtidigt som den walesiska tonen ger dem en tjusande egenart.
Dylan Thomas, som själv uppträder som bokens naturligt egocentriske unge hjälte, var född i Wales 1914 och dog i New York 1953.

(baksidestext, Bonnier 1954)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

176

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

198

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ny utg. Aldus/Bonnier, 1963