Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jazz

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Vid den artonåriga Dorcas begravning rusar en medelålders kvinna fram och försöker knivskära den döda. Kvinnan heter Violet och det är hennes man, Joe, som mördat flickan som varit hans älskarinna. Denna omskakande scen inleder Toni Morrisons roman ”Jazz” som berättar historien om Violet och Joe Trace.

Slumpen förde dem en gång samman under det hårda arbetet på bomullsfälten i den amerikanska södern. De gifter sig och börjar drömma om ett bättre och annorlunda liv. Efter år av längtan kan de stiga på tåget som ska föra dem till det hägrande New York. Fyllda av hopp om en bättre framtid dansar de in i Harlem i takt med tågets dunkande rytm. Men trots pulsen, dynamiken och mångfalden kan storstadslivet leda till själens ensamhet och med åren glider Violet och Joe allt längre ifrån varandra.

Toni Morrisons ”Jazz” är en fascinerande berättelse som likt jazzens plötsliga infall och böljande rytmer rör sig fritt mellan dåtid, nutid och framtid. Olika livsöden i den amerikanska södern vävs samman med huvudpersonerna Violet och Joe och deras vardag i de svarta kvarteren i 1920-talets Harlem. Toni Morrison har lyssnat till och inspirerats av jazzens toner och hon berättar sin dramatiska historia på ett språk skimrande av poesi, styrka och musikalitet. (Baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Sss, jag känner den där kvinnan. Hon bodde på Lenox Avenue med en massa fåglar. Jag känner hennes man också. Han föll för en artonårs flicka med en sån där djup, kuslig kärlek som gjorde honom så dyster och salig att han sköt henne bara för att hålla känslan vid liv.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Undertitel

[roman]

Utgivningstid

Sidantal

222

Förlag

Språk

Översättare

Namn

Utgivningstid

Sidantal

223

Förlag

Språk

Översättare

Namn

Första publikation

ja

Språk