Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.

Onda rådets berg

Typ
novellsamlingar
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Onda rådets berg består av tre berättelser som alla tilldrar sig i ett förvirrat Jerusalem under det engelska guvernörskapets sista period. Berättelserna pendlar mellan det förflutna och nutiden och fortlöpande intensifieras de frigörelseförsök som sammantagna kommer att leda till den historiska revolt ur vilken staten Israel föddes 1948.
Två motsatta typer av människor söker till Jerusalem: lantbor som vill söka skydd i stadens anonymitet och aktivister som målinriktat förbereder det slutliga, försoningslösa upproret. Bland de senare lever pojken Uri. Han är född i Jerusalem och sedan sin tidiga barndom helt tagen av konspirerandets tjuskraft. Hans leksaker består av mirakulösa fantasivapen som genom en magisk kraft omintetgör allt motstånd. Han är vän och förtrogen till många upprorsmän, vilka i sin tur älskar och uppmuntrar honom. Han förekommer i olika roller i de tre berättelserna, knyter dem samman och för dem vidare.
Parallellt med striden för en egen och fri nation löper de privata kriserna: hustrun som överger sin man; den döende mannen som längtar efter sin bortgångna kvinna och berättar för henne om sina slutliga ansträngningar för att trygga sitt folks framtid.

Amos Oz' nya bok förenar ett faktiskt historiskt skeende med en fantasirik berättelse om sällsynt levande människor vars öden och handlingar formats av de oblida förhållanden de levt under.

(baksidestext)

Innehåller berättelser: Herr Levi ; Längtan ; Onda rådets berg.
Personer, aktörer
Konkreta platser för händelserna
Originalspråk
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Undertitel
tre berättelser
Utgivningstid
Sidantal
234
Språk
Översättare
Utgivningstid
Sidantal
241
Förlag
Språk
Första publikation
ja
Språk