Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Åren

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det är en samling vinddrivna, mer eller mindre misslyckade individer på samhällets botten, som möter läsaren i Åren. I förgrunden står Väinö, en 50-årig lösdrivare, som för ett enahanda dagdrivarliv, då och då avbrutet av tillfälliga jobb som flyttkarl och byggnadsarbetare. Han har ingen bostad, sover i gamla rivningshus och skjul och har ständigt ont om pengar. Under sina planlösa vandringar genom stadens gator, hamnkvarter och parker, på jakt efter sprit och sällskap, dyker detaljer och enstaka händelser ur hans tidigare liv upp i minnet: barndommens sommar på koloni, förhållandet till modern och brodern och den karska, hårda men företagsamma Liisi, kvinnan i hans liv. Undan för undan kommer läsaren in i Väinös föreställningsvärld, lär känna hans sätt att reagera inför ting, händelser och människor.
Haavikko är framförallt en språkets mästare. Hans prosa är skenbart enkel och konstlös med sina korta, lakoniska meningar. Nyktert refererande skyr den alla kommentarer och förklaringar men inregistrerar med skärpa alla detaljer och nyanser.
Paavo Haavikko är en av Finlands mest framstående unga författare för närvarande och bäde hans prosakonst och lyrik hör till det mest betydande som skrivits i Finland just nu.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Originalspråk

Textutdrag

Väinö gick över gatan. Vaktparaden började synas. Först red en polis. Väinö började titta. Det stod någon bredvid, ny skärmmössa, stod i bönställning eller som i ledet, och tog av sej mössan när soldaterna passerade.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

101

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

66

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Namn

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket