Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Ringaren i Notre-Dame

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Del 1, Narren:

Victor Hugo (1802-85), Frankrikes störste författare av den nyromantiska skolan, har i sin roman "Ringaren i Notre-Dame", av vilken denna volym utgör första delen, skapat ett bestående mästerverk. Boken är rik på färgstarka och laddade scener med skarpa konturer, men ger också fängslande och levande bilder av en medeltida värld med Paris och den mäktiga katedralen Notre-Dame i centrum. Tiden står upp igen ur det förgångna i denna krönika om den vanskapte ringaren Quasimodo, om den fanatiske och passionerade ärkedjäknen Claude Frollo, om den ståtlige kapten Febus och om den sköna zigenerskan Esmeralda.

(baksidestext)

Del 2, Upploppet:

I andra delen av "Ringaren i Notre-Dame", som här utges under titeln "Upploppet", möter vi på nytt den döve, groteske puckelryggen Quasimodo, som älskar den fulländat sköna zigenerskan Esmeralda, och den kalle, asketiske prästen Claude Frollo, som bryts ned av sin förödande lidelse. Med oerhörd kraft skildras de utstöttas marsch mot Notre-Dame och stormningen av det ärevördiga templet, som så hjältemodigt försvaras av den jättestarke ringaren. Den fängslande handlingen och den färgstarka bakgrunden har flera gånger fått ge stoff åt filmer med bl.a. Charles Laughton och Anthony Quinn i huvudrollen, och bland dem som spelat Esmeralda kan nämnas Gina Lollobrigida.

(baksidestext)
Quasimodo, den vanskapte ringaren i Notre-Dame, med sitt enda öga och sina otäcka vårtor, blir förälskad i den vackra Esmeralda. Hon sägs vara ett hittebarn som tagits om hand av zigenarna. Esmeralda blir anklagad för häxeri och mord och dömd till döden. Men Quasimodo försöker rädda henne… Den spännande och tragiska berättelsen av Victor Hugo utspelar sig i Paris på 1400-talet.

(Rabén & Sjögren)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

I dag för trehundrafyrtioåtta år, sex månader och nitton dagar sedan vaknade parisarna av att alla klockorna i Gamla stadens, Universitetsstadens och Nya stadens kyrkor ringde för fullt.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

566

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Utgivningstid

Sidantal

430

Språk

Översättare

Illustratör

Utgivningstid

Sidantal

224

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

512

Språk

Översättare

Utgivningstid

Språk

Lisätietoja

4 vol. (s. 8-222; 226-467; 472-630; 634-852)

Undertitel

D. 2, Upploppet

Utgivningstid

Sidantal

320

Förlag

Språk

Översättare

Illustratör