Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hemma

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Antti Hyry är en av de unga författare i dagens Finland som gett den finska romanen ett nytt ansikte. Hans stil bärs upp av en enkelhet och renhet som kastar sitt ljus över minsta skeende i den vardag han skildrar. Hyry avstår från alla yttre effekter, hans sätt att berätta är objektivt och präglat av asketisk återhållsamhet. Skenbart odramatisk men sann och perspektivgivande växer helheten fram ur detaljerna.
Hemma är Antti Hyrys tredje bok. Det är en barnskildring som handlar om den lilla landspojken Paulis utveckling från det han tar sina första stapplande steg fram till skolåldern. Pauli bor långt uppe i norr, och årstidernas växlingar spelar en stor roll i berättelsen. Vårens översvämning, sommarens höand, höstens tröskning och vinterns höjdpunkt, julen, upplever Pauli med det känsliga barnets hela inlevelsekraft. De vuxnas arbete, lekarna med andra barn, födelse, död, begravning, bönemöten, allt är sett med ett barns ögon och ur ett barns perspektiv. Mor, far, syskon, släktingar och grannar tecknas i knappa men rörliga och uttrycksfulla bilder.
Hemma är den första av Antti Hyrys böcker som utkommer i svensk språkdräkt.

(Baksidestext, Söderströms 1961)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Jag ville gå in i kammaren, men dit lät barnmorskan mej inte gå.
– Ingen får gå dit in. Här har tanten vatten åt mor.
Jag tyckte det var tråkigt att jag inte fick gå till mor. En fluga flög mot mitt ansikte. Jag jagade bort den men den kom igen. Nu när mor inte kunde arbeta var gammelfars Aino hos oss. Hon sa till mej:
– Gå ät du Pauli. Eva och Aune är i boden. Be dem ge dej soppa.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Utgivningstid

Sidantal

205

Språk

Översättare

Namn

Utgivningstid

Sidantal

238

Språk

Översättare

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

208

Förlag

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

125

Förlag

Språk

Översättare

Ingår i samlingsverket

Namn

Utgivningstid

Språk

Ingår i samlingsverket