Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Sinuhe egyptiern

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.
Beskrivning
Sinuhe var läkare i Egypten på 1300-talet f Kr, i en tid av stora omvälvningar. Här berättar han själv om sina mångskiftande äventyr: om den ödesdigra kärlekshistorien med den förslagna Nefernefernefer; om flykten till Syrien i sällskap med den enögde slaven Kaptah; om kriget mot hettiterna och uppdraget som egyptisk spion; om lyckan tillsammans med Minea som ändas med hennes förfärliga död; om tiden som livmedikus åt den förvirrade farao Echnaton, och om hur sanningen om hans egen gåtfulla börd till sist uppdagas.
(Wahlström & Widstrand)
Ämnen och teman
Konkreta platser för händelserna
Tidpunkt för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Jag Sinuhe, Senmuts och hans hustru Kipas son, är det som skriver detta. Icke för att prisa faraoner, ty vid deras gärningar är jag trött. Blott för min egen skull är det jag skriver detta. Icke för att smickra gudar, icke för att smickra konungar, icke av fruktan och icke av framtidshopp. Ty under min levnads tid har jag erfarit och förlorat så mycket att jag icke plågas av fåfäng fruktan, och vid hoppet om odödlighet är jag led, liksom jag är led vid gudar och konungar. Det är endast för min egen skull jag skriver detta, och häri tror jag att jag skiljer mig från alla skrivare, så i det förgångna som i framtiden.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
404
Förlag
Språk
Utgivningstid
Sidantal
503
Förlag
Språk
Översättare
Undertitel
Femton böcker ur den egyptiske läkaren Sinuhes liv omkr. 1390–1335 f. Kr.
Utgivningstid
Sidantal
615
Förlag
Språk
Översättare