November

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

"Det gäller att ha koll för det finns så mycket andra kan se innan man själv gör det: gruset i ögonvrån, det grova hårstrået vid överläppen, det lilla stänket av tandkräm i mungipan, fragmentet av ett salladsblad som fastnat mellan två framtänder.
Eller rynkorna på halsen. Hon hade inte varit mer än tretti när det var en man som sa: 'Man kan alltid se hur gammal en kvinna är genom att titta på hennes hals.'
Ända sedan dess hade hon varit alldeles särskilt noga med att sköta huden på halsen. Hon visste: Det är inte bara det att andra ser en - de avslöjar en."
I Merete Mazzarellas nya novellsamling handlar det om lyckodrömmar, mest spruckna sådana, om kärlek, i första hand frånvaron av kärlek. Och om isolering och livsleda, som ändå för ett ögonblick kan brytas ner av en smula mänsklig kontakt och värme. Det är en gråkall dag i november 2012 - fyra liv, fyra verkligheter. Vi får möta en kolumnist som tycker att hon redan skrivit om allt. En affärsman som ger sig iväg på en atlantflygning som slutar helt annorlunda än han tänkt. En ung kvinna vars jobb i finansvärlden i USA inte liknar det hennes familj föreställer sig. En levnadstrött lärare som har fattat ett rationellt beslut.
En framtid som är mer igenkännlig än man kanske önskade. En dystopi om ett samhälle där behovet att ha kontroll och rädslan för att söka kontakt med andra människor har vuxit till skrämmande proportioner. Mazzarellas satiriska blick är genomträngande men där finns också det stänk av ömhet som är vår enda tröst.

(Citat från Söderströms förlags webbsida, 2004)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

berättelser

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

203

Språk

Utgivningstid

Sidantal

230

Förlag

Språk

Översättare