Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Midsommardansen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Midsommardansen ådrog sin författare i januari 1965 i Finland ett åtal för hädelse. Det rörde sig om några få, i lagens mening förgripliga rader i boken; men för den konservativa opinion, som framtvingat åtalet, var hela boken - en frän och hetsig skildring av ett gäng ungdomars midsommarfirande på landsbygden - förgriplig.
Alltsedan den kom ut i oktober 1964 har Hannu Salamas roman stått i centrum för en våldsam sedlighetsdebatt. Ändå är "Midsommardansen" en allt annat än lättsinnig bok. Snarare bör man läsa den som en moralitet, som en berättelse om det absurt fåfängliga i människornas önskningar och strävanden och om den yrande festglädjens ihålighet.
Upptakten är trevande, inringande: personerna presenteras i korta glimtar och stycken ur deras förflutna drar förbi medan festen tar sin början och stämningen - och spänningarna - laddas upp. Intermezzona inträffar först strövis: en eldsvådeunge, en kapsejsad motorbåt, så allt tätare i en virvel av hångel och brännvin, kärleksuppgörelser och slagsmål tills den ljusa nordiska sommarnatten framstår som ett slags kokande häxdans, en berusad och berusande kollektiv orgie.
Det är en roman med utomordentlig intensitet, där episoderna följer på varandra och övergår i varandra i en ständigt stegrad rytm, med en energisk drive som piskar handlingen framåt och sopar läsaren med sig. De objektivt, torrt, tonlöst sakligt skildrade episoderna smälter efterhand samman till en fantastisk vision av en nordisk häxnatt där livsberusningen och döden ingått en sällsam och farligt lockande förening.
Hannu Salama, född 1938, har arbetat som ritare i Tammerfors och studerat bredvid innan han 23 år gammal kastade allt annat överbord för att bli författare. Han debuterade 1961 och har hittills utgivit fyra böcker. De har alla fått fin kritik, men det stora genombrott kom med "Midsommardansen".

(Baksidestext, Bonniers 1965)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Torget låg öde, busstrafiken inom stan hade slutat på eftermiddagen. Lindarna stod dammiga i sina järnringar, på trädet i ändan av raden hade någon bil slitit upp barken och bastlagret så att veden lysste ljusgul och brun; stammen verkade krossad och såg ut som ett slaktdjur upphängt i haskrok. Nära kyrktrappan stod ett brokigt gäng där inte många var över tjugo år.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

211

Förlag

Språk

Översättare

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

196

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

245

Språk

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

267

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

158

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

191

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

307

Förlag

Språk

Översättare